Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο
Το οξυγόνο και η πίεση στο αεροσκάφος αντιστοιχούν σε ένα υψόμετρο περίπου 2.400 μ. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση του αέρα, η υγρασία και το οξυγόνο στην καμπίνα επιβατών είναι μειωμένα. Κατά την διάρκεια της ανόδου, το ύψος του αεροσκάφους αυξάνεται με ρυθμό περίπου 150 μέτρων ανά λεπτό, ενώ, κατά την κάθοδο, το ύψος μειώνεται με ρυθμό 90 περίπου μέτρων ανά λεπτό. Μολονότι το σύστημα κλιματισμού ρυθμίζει τον αερισμό και την θερμοκρασία στην καμπίνα, δεν μπορεί να εξασφαλίσει φυσική υγρασία. Οι μεταβαλλόμενες αυτές συνθήκες οδηγούν σε διαστολή των αγγείων, σε αύξηση των καρδιακών παλμών κατά 5-10%, σε ελαφρά αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και σε οριακή αύξηση της τιμής υψηλής πίεσης. Επί πλέον, σημειώνεται ανακατανομή της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα : Ο εγκέφαλος και η καρδιά τροφοδοτούνται με περισσότερο αίμα, ενώ το δέρμα, οι νεφροί και το γαστρεντερικό σύστημα τροφοδοτούνται με πολύ λιγότερο αίμα.
Να πίνετε πολλά υγρά και, κατά προτίμηση, νερό χωρίς ανθρακικό
Ένα υγιές άτομο δεν πρόκειται να παρατηρήσει αυτήν την μείωση οξυγόνωσης του αίματος, που είναι αβλαβής. Το ίδιο ελάχιστα θα αντιληφθεί τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες δεν προκαλούν παρά πόνο στα αυτιά, αν τυχόν το άτομο έχει κρυολογήσει και δεν εξισορροπείται η πίεση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσπαθεί κανείς να μασάει ή να χασμουριέται, κατά την άνοδο και την κάθοδο του αεροσκάφους. Οι σταγόνες για την μύτη, τα σπρέυ κι οι αλοιφές μπορούν, επίσης, να μειώσουν ή να εμποδίσουν τον πόνο στα αυτιά. Ο ξηρός αέρας στην καμπίνα έχει ως αποτέλεσμα να ξηραίνονται οι βλεννογόνες μεμβράνες. Εξ άλλου, όταν καθόμαστε για πολλές ώρες μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και όταν διασχίζουμε πολλές ζώνες ώρας αναστατώνεται το βιολογικό μας ρολόι και προκαλείται το γνωστό jet lag.
Απλά προληπτικά μέτρα
Να πίνετε πολλά υγρά και, κατά προτίμηση, νερό χωρίς ανθρακικό. Στην διάρκεια μεγάλων πτήσεων, να χαλαρώνετε τους μυς των ποδιών κατά διαστήματα, να στρίβετε τους αστραγάλους και να τεντώνετε τα πόδια σας, όσο κάθεστε. Να αποφεύγετε να βάζετε στο πάτωμα, μπροστά σας, αποσκευές, γιατί μειώνεται ο ελεύθερος χώρος για τα πόδια. Να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη και να παίρνετε με πολλή προσοχή ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια.
Τα άτομα με προβλήματα υγείας δεν μπορούν πάντα να ταξιδεύουν αεροπορικώς. Ειδικά σε περιπτώσεις καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων, αναιμίας, κυκλοφορικών προβλημάτων και διαταραχών στην λειτουργία των φλεβών, οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσάρεστες. Αν χρειάζεται να παίρνετε τακτικά κάποιο φάρμακο (ινσουλίνη ή άλλο αντιδιαβητικό, φάρμακα ορμονοθεραπείας ή αιμοδιαλυτικά) και διασχίζετε πολλές ζώνες ώρας, προσέξτε, ώστε να παίρνετε το φάρμακο την κατάλληλη ώρα. Ρωτείστε τον γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους ενός αεροπορικού ταξιδιού, καθώς και πότε ακριβώς πρέπει να πάρετε το φάρμακό σας.