Ιατρικές οδηγίες
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Αν κάποιος μπορεί να περπατήσει 80 μέτρα, χωρίς βοήθεια και χωρίς να πονάει, ή αν μπορεί να ανέβει 10-12 σκαλιά, χωρίς καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα, τότε θεωρείται ότι μπορεί να κάνει αεροπορικό ταξίδι. Όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες δεν πρέπει να κάνουν αεροπορικό ταξίδι. Και όσοι έχουν καρδιακό πρόβλημα και εξαρτώνται από φάρμακα, πρέπει να ξέρουν ότι η υπερένταση του ταξιδιού μπορεί να επιβαρύνει το πρόβλημά τους.
Όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες δεν πρέπει να κάνουν αεροπορικό ταξίδι.
Πνευμονικές παθήσεις
Όσοι υποφέρουν από πνευμονικές παθήσεις πρέπει να μπορούν να βαδίσουν 80-100 μέτρα σε υψόμετρο 2.400 μ. χωρίς αναπνευστικές δυσκολίες, για να κριθεί ότι μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Ο γιατρός τους έχει την ευθύνη να αποφασίσει αν ο ασθενής μπορεί να ανεχθεί μια μείωση του οξυγόνου στο αίμα της τάξης του 10%.
Αναιμία
Για να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει αεροπορικώς, ασυνόδευτος και χωρίς πρόσθετο οξυγόνο, το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης πρέπει να είναι άνω των 9mg/dl (με φυσιολογική τιμή τα 12mg/dl).
Επιληψία
Γενικά, όσοι υποφέρουν από επιληψία μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς αν η κατάστασή τους βρίσκεται υπό έλεγχο, με φαρμακευτική αγωγή. Στα άτομα αυτά συνιστάται να ταξιδεύουν με συνοδό. Η επίδραση των αλλαγών της ώρας, καθώς και η πιθανή έλλειψη ύπνου, θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη, στην περίπτωσή τους. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγουν τις μεγάλες νυχτερινές πτήσεις.
Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που βρίσκονται στις τελευταίες 4-6 εβδομάδες της κύησης, καθώς και όσες διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή αποβολής, πρέπει να αποφεύγουν τις πτήσεις. Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουν οι γυναίκες, που καπνίζουν πολύ, που υποφέρουν από βαρειά αναιμία, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, καθώς και όσες φοβούνται πολύ το αεροπορικό ταξίδι.
Σακχαρώδης διαβήτης
Οι ορμόνες προσαρμόζονται ταχύτερα στις διαφορές της ώρας, όταν ταξιδεύουμε από την δύση προς την ανατολή, σε σχέση με την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν η πτήση μας περνάει από πολλές ζώνες ώρας, οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ εντονότερες και χρειάζεται να παρακολουθούνται συχνότερα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπογλυκαιμίας σημειώνεται μέσα στις πρώτες νύχτες, μετά την προσγείωση μιας μεγάλης διηπειρωτικής πτήσης.
[ux_banner height="300px" bg="https://www.abi.gr/wp-content/uploads/need_to_charter.jpg" text_width="100%" animated="none"] [button size="large" style="needtocharter_btn pull-left" text="Need to charter ?" link="https://www.abi.gr/charter/" target=""] [/ux_banner] [row] [col span="1/1"]